ستارخان خيابان يكم دريانو جنب داروخانه شبانه روزى پلاك ٢٦
09121011230
09126274174
گیربکس چیست

گیربکس چیست؟ و تفاوت گیربکس اتومات با گیربکس دستی چیست؟ این سؤالی است که اگر صاحب ماشین باشید و یا به فکر خرید ماشین افتاده باشید، لااقل یک بار به آن فکر کرده‌اید. در این مقاله می‌خواهیم درباره گیربکس ها و انواع آن بیشتر صحبت کنی. و درباره اینکه گیربکس کجای ماشین قرار دارد و چه وظایفی بر عهده آن است. اینکه انواع گیربکس ها کدام اند و مزیت ها و معایب هر کدام چیست. در مقاله های قبلی ما درباره تقه زدن گیربکس 206 صحبت کردیم، با ما همراه باشید.

گیربکس چیست

اول به این سؤال گیربکس چیست و چه چیزی است جواب بدهیم تا بعد برویم سراغ سؤال ها و توضیحات دیگر. ساختمان اجزای ماشین را در نظر بگیرید. در هر ماشینی شما یک موتور دارید و چهار چرخ که روی یک بدنه سوار شده اند. این دو، ارکان اصلی هر خودرویی هستند. ولی واقعیت این است که بدون حضور یک مغز متفکر و یک قلب، هیچ موتوری نمی تواند باعث به حرکت در آمدن چرخ های ماشین شود. گیربکس ها در حقیقت رابط بین موتور ماشین و چرخ های ماشین به شمار می آیند. این گیربکس است که نیروی تولیدی در موتور را به چرخ های ماشین منتقل کرده و آن ها را به حرکت و دوران وا می دارد. به بیانی دیگر وظیفه اصلی گیربکس انتقال قدرت از یک منبع چرخان به بخش دیگر است.

گیربکس چیست
گیربکس چیست

تعمیرگاه تخصصی در تهران کجا هست؟

اگر نیاز به تعمیرات تخصصی گیربکس اتوماتیک داشتید و در تهران بودید، تعمیرگاه حسنلو می‌تواند ارائه دهنده خدمات نصب تا تعمیر گیربکس های اتومات ماشین های ایران خودرو شما باشد.

تلفن: ٠٩١٢١٥٠٤٤٦٠

جهت مسیریابی به تعمیرگاه گیربکس اتومات حسنلو به کمک
و یا
ویز روی آیکون کلیک نمایید.

 

 

ساختمان کلی گیربکس به چه شکل است؟

حال که با کارایی اصلی گیربکس ها آشنا شدیم، برویم سراغ اینکه ساختمان کلی یک گیربکس به چه شکل بوده و چگونه طراحی می شود. در شکل زیر شما یک گیربکس دنده ای را مشاهده می کنید. همین طور که می بینید در یک گیربکس ما با تعدادی چرخ دنده روبرو هستین که روی هم سوار شده اند. اینکه از چه چرخ دنده ای در زمان حرکت استفاده شود، میزان قدرت انتقالی از موتور ماشین به چرخ ها را مدیریت می کند. در حقیقت هر چرخ دنده نشانگر یک دنده بر روی دسته دنده ماشین است. رابط بین راننده با گیربکس همان دسته دنده ای است که در ساختمان داخلی خودرو روزانه با آن سر و کله می زنید. با هر تغییر دنده در حقیقت شما این فرمان را برای گیربکس صادر می کنید که از چه چرخ دنده ای برای انتقال قدرت استفاده کند. سیستم کلی در گیربکس اتومات نیز به همین شکل است.

انواع گیربکس
انواع گیربکس

آشنایی با انواع گیربکس ها

خب به بحث انواع گیربکس اتوماتیک و دستی رسیدیم. در ماشین های قدیمی بیشتر از گیربکس های دستی بهره برده می شد و تغییر دنده تماماً بر عهده راننده ماشین بود. در این سیستم گیربکس برای تغییر دنده راننده باید به میزان دور موتور دقت کرده، هرگاه دور موتور افزایش یافت با استفاده از پدال کلاج و دسته دنده، دنده ماشین را تغییر دهد. این شیوه کلاسیک تغییر دنده در ماشین های قدیمی و بیشتر ماشین های تولید داخل است.

مکانیزم دوم مخصوص گیربکس اتومات است. دسته دوم از انواع گیربکس ها که با توجه به علم روز پیشرفت کرده و رفته رفته جایگزین گیربکس های دنده ای می شوند، همین گیربکس های دنده اتومات هستند. ساختمان اصلی گیربکس اتومات مشابه گیربکس های دستی است. ولی یک تفاوت بزرگ با سیستم های دستی دارند که آن هم حذف کلاج و نقش انسانی از سیستم دنده دهی در هنگام رانندگی است. در حقیقت اینجا دیگر وظیفه تغییر دنده بر عهده راننده خودرو نیست. این کار با استفاده از یک هوش مصنوعی و سنسور داخلی انجام می گیرد. این مغز کامپیوتری دستگاه است که تصمیم می گیرد چه زمانی برای تعویض دنده ماشین مناسب است و در موقع تشخیص این موضوع خود این مغز کامپیوتری دستور تغییر دنده را به سنسور گیربکس صادر کرده و به این شکل دنده ماشین تغییر می کند.

دلایل برتری گیربکس اتومات نسبت به گیربکس های دستی

قطعاً یک گیربکس اتومات نسبت به گیربکس های دستی برتری های قابل ملاحظه ای داشته اند که شرکت های بزرگ دنیا نیز به سمت طراحی های اتومات رفته اند. اما این برتری ها و مزیت ها چیست؟ شاید بتوان گفت مهم ترین مزیت در استفاده از گیربکس های اتوماتیک، حذف نقش راننده در تعویض دنده است. رانندگی به خودی خود یک کار پرفشار و فرسایشی به حساب می آید. هر چقدر هم که از رانندگی لذت ببرید، باز نمی توانید کتمان کنید که تعویض پیاپی دنده ماشین گاه چقدر روی اعصاب تان است. به این منظور و برای افزایش میزان آسایش و راحتی راننده ها کمپانی های بزرگ مثل آئودی، بنز، پژو و … به فکر استفاده از گیربکس های اتومات افتادند. البته این کار مزیت های دیگری نیز دارد که بهره بردن از آن را کاملاً توجیه می کند.

برای مثال در خودروهای دنده اتوماتیک میزان استهلاک تا حد زیادی کاهش می یابد. این اتفاق به این دلیل رخ می دهد که وظیفه مدیریت تغییرات سرعت تماماً بر عهده یک مغز متفکر داخلی است. در اینجا نقش نیروی انسانی آن قدر کمرنگ است که حتی می توان آن را در نظر نگرفت. در صورتی که هرگاه پای نیروی انسانی وسط باشد، میزان خطا نیز افزایش می یابد و مشخص است که میزان خطا با خرابی و استهلاک دستگاه مساوی است.

دلیل دیگر که گیربکس اتومات را نسبت به گیربکس های دستی برتری می دهد، کاهش آمار تصادفات جاده ای است. طبق تحقیقاتی که به عمل آمده، میزان تصادفات در خودروهایی که از گیربکس اتومات بهره می برند بسیار کمتر است. مهم ترین دلیل این اتفاق تمرکز بیشتر صاحب ماشین در زمان استفاده از خودرو است. تعویض دنده گاهی باعث بر هم خوردن تمرکز راننده شده و باعث تصادفات جاده ای می شود. گیربکس اتومات این حسن را دارد که با افزایش تمرکز راننده جلوی این اتفاق را تا حد بسیاری می گیرد.

چگونه ماشین خود را دنده اتومات کنید؟

اگر صاحب یک ماشین با دنده دستی هستید و به این فکر افتاده اید که آیا می توانید گیربکس آن را ارتقاء دهید یا خیر؟ لازم است بگوییم بله، می شود این کار را انجام داد. می شود روی بسیاری از ماشین های تولید داخل گیربکس های اتومات سوار کرد و از رانندگی با آن ها لذت برد. برای مثال در اغلب خودروهای پرشیا، سیتروئن و پژو می توان از گیربکس های دنده اتومات استفاده کرد. برای نصب گیربکس اتوماتیک در ابتدا لازم است بهترین گیربکس اتوماتی که متناسب با خودروی شماست را بیابید. برای این کار می توانید از تجربه دیگران و نظرات متخصصین و تعمیرکاران استفاده کنید. پس از آن می توانید اقدام به خرید گیربکس اتومات کرده و با مراجعه به یک تعمیرکار با تجربه گیربکس خودروی خود را ارتقاء دهید. هزینه تغییر گیربکس از دستی به اتومات بسته به انتخاب شما متفاوت است؛ ولی معمولاً با موارد جانبی چیزی بین سه تا پنج میلیون تومان برای خریداران هزینه در بر خواهد داشت.

چگونه ماشین خود را دنده اتومات کنید
چگونه ماشین خود را دنده اتومات کنید

 

ما سعی کردیم در این مقاله به شما بگوییم که گیربکس چیست و چه کار میکند و همنیطور انواع گیرباکس های ماشین را نام بردیم و هر کدام یعنی اتومات و دستی را توضیح دادیم و ویژگی های آن‌ها را اشاره کردیم. امیدواریم این آموزش گیربکس برای شما مفید واقع شده باشد. اگر سوالی و یا مشکلی داشتید حتما با تعمیرگاه حسنلو در تماس باشید.

عضویت
Notify of
guest
6 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
هستی
هستی
نوامبر 6, 2021 4:58 ب.ظ

سلام ممنون،آیا میشه دنده ماشین تیبا رو هم اتومات کرد؟ چند هزینه داره!

سعید
سعید
دسامبر 16, 2020 1:39 ق.ظ

سلام استاد
واسه گیربکس هایی که روغن ATF SP_IV میخوره میشه از روغن ادینول atf xn plus red استفاده کرد؟

شاهرخ
شاهرخ
جولای 11, 2020 4:31 ب.ظ

متشکرم از سایت خوب و البته توضیحات کاملتون

روناک
روناک
می 11, 2020 9:50 ق.ظ

سلام بسیار عالی بود خیلی روان و کامل ممنونم

حامد
حامد
فوریه 27, 2020 12:24 ق.ظ

عالی بود ممنون از سایت خوبتون

مریم
مریم
فوریه 12, 2020 6:12 ب.ظ

سلام.توضیح ها مفیدبود ولی کامل نه.کاش قسمت شناخت گیربکس رو با جزئیات بیش تری ارائه میکردین.
ولی باز هم ممنون.